De Witte Muizen uit Blijham

Historie

VV ASVB is een amateurvoetbalvereniging uit Blijham, provincie Groningen, Nederland, opgericht op 1 oktober 1945. Thuishaven is het "sportpark Blijham".

Historie Algemene Sport Vereniging Blijham

 

Tot de tweede wereldoorlog

In de jaren voor 1940 werd er door een aantal Blijhamsters ook gevoetbald. Zij namen deel aan de competitie van de Groninger Voetbal Bond. Het tenue bestond uit wit-blauw gestreepte shirts en zwarte broeken. Tijdens de tweede wereldoorlog werd er niet gevoetbald in competitieverband.

1945 - 1960:

In 1945 besloot de gymnastiekvereniging A.S.V.B. uit te breiden met een afdeling voetbal en handbal. Als officiële oprichtingsdatum werd gekozen voor 1 september 1945. In 1945 startte de afdeling voetbal van A.S.V.B. met twee seniorenelftallen in de tweede klasse van de G.V.B. Het tenue bestond uit een wit shirt, een witte broek en blauw-wit gestreepte kousen. Toen reeds kreeg A.S.V.B. de bijnaam ‘de witte muizen’.

In 1950 werd een nieuw sportterrein in Wedderveer geopend. Ook de collega’s  van v.v. Wedde voetbalden op datzelfde terrein. Omdat er te weinig belangstelling was voor het handbal werd deze afdeling in 1956 opgeheven. Op het bestuurlijk vlak kwamen er enkele jaren later ook enige veranderingen. De besturen van de afdeling gymnastiek en voetbal werden in 1959 gesplitst.

1960 - heden:

In 1964 fuseerde de afdeling gymnastiek met de andere plaatselijke gymnastiek verening H.B.S. en met de sportgroepen judo en wandelen. Deze vereniging kreeg de naam S.V. Blijham.

In 1976 werd het huidige sportpark in gebruik genomen. Met de realisering hiervan was men twee jaar eerder, in 1974, reeds begonnen.  Het sportieve hoogtepunt van onze vereniging was toch wel het bereiken en daarna het handhaven in de eerste klasse van de K.N.V.B.  Op dit moment telt de vereniging zo’n 120 jeugdleden.

Duurzaam sportcomplex

Sinds 1976 heeft ons sportpark al de nodige veranderingen ondergaan en is er onder andere een sporthal bijgebouwd. In 2016 is er door een groep vrijwilligers begonnen met het verduurzamen van ons Sportpark.

Zo is de kantine geïsoleerd en voorzien van een warmtepompsysteem, wordt er stroom opgewekt door 74 zonnepanelen en is onze veldverlichting vervangen door LED-lampen.

Dit alles was niet mogelijk door donaties en giften van o.a. Stichting Wildervank Fonds, Provincie Groningen, LEADER, onze suppoertersvereniging en sponsoren.

De Witte Muizen 

Wist u trouwens dat ASVB al jaren luistert naar de bijnaam De Witte Muizen? Toen de club in de jaren zestig in een streekderby de tegenstander alle hoeken van het veld liet zien, mijmerde een tegenstander van vermoedelijk Heiligerlee of Westerwolde dat die snelle gasten uit Blijham voortdurend als muizen overal opdoken. Tel het witte tenue (met blauwe sokken) bij die uitspraak op, en De Witte Muizen waren geboren.

Uniek in het amateurvoetbal

Nadat u ons prachtig sportpark bent binnengewandeld, ziet u de eerst borden met originele foto's en teksten vanuit de historie van ASVB. Dit komt terug in de hal van ons complex om uiteindelijk in de kantine een prachtig eerbetoon aan al 'onze helden' op de wand in onze kantine te laten zien. Een kleine wandeling in de geschiedenis van onze trots. 

De foto's en de wand zijn dynamisch, we zullen in de loop van de tijd dingen en helden toevoegen. De tijd staat immers niet stil. Jeroen Bouland (creatief kunstenaar en illustrator) en Johnny Houwen zijn samen gaan zitten. Wat ASVB graag wilde realiseren, kreeg een creatieve vorm en Jeroen heeft dit tot een fantastisch geheel samengevoegd. Het bekijken waard en, nogmaals, we zijn nog niet klaar.