De Witte Muizen uit Blijham

Bekerfinale 2023 ASVB JO19 - Twijzel/Kootstertille JO19

Het is zaterdagmorgen 8.15 en de trainer stapt samen met zijn vrouw in de auto om de reis richting Blijham en daarna met de bus richting Jubbega te gaan beginnen.

 

In Blijham aangekomen draait de eerste bus net voor ons het dorp binnen en wij volgen hem richting het voetbalveld. Aangekomen op het voetbalveld zijn de eerste vrijwilligers/bestuursleden al bezig om spullen richting de bussen te brengen waar inmiddels ook bus 2 is aangekomen.

Langzaam maar zeker komen de spelers van de JO-19 aan fietsen, ook de vele supporters druppelen binnen. Een aantal van de spelers hebben strakke koppies, een enkele heeft hoofdpijn en weer een andere het zweet al op zijn voorhoofd, iedereen is zich ervan bewust dat het vandaag echt wel ergens om gaat.

In de aanloop naar deze wedstrijd had de trainer met zijn kompaan Richard Z al een lange reis richting Twijzel gemaakt om toch wat informatie in te winnen over onze komende tegenstander, immers er kon nu niets aan het toeval over gelaten worden. Na 1,5 uur wedstrijd hadden we het wel gezien en togen we richting huis, en lange rit maar zuippie en ik hadden genoeg te bespreken.

De donderdag voor de wedstrijd hadden we wat aanvalstactieken getraind en na de training de tactiek en opstelling besproken.

Iedereen wist nu waar de mogelijkheden lagen en waar we goed om moesten denken. Sven wist al een paar dagen dat het voor hem een zware middag zou worden, dat had ik hem al wat eerder vertelt. Op vrijdagavond nog even met Sjoerd gebeld en hem uitgelegd wat mijn bedoeling met hem was, een tactische variant, anders dan normaal. Voor mij zou hij de sleutelrol kunnen krijgen!!!!!.

Om 9.15 starten we de reis richting Jubbega, op de Tomtom staat: aankomst 10.30 en dat lukt Gerrit (onze chauffeur) ook om op de minuut precies daar aan te komen. De gezichten van de spelers staan alweer ietsje strakker, de spanning stijgt. Na enige vertraging kunnen we onze warming-up starten in de brandende zon, alles gaat prima en na een kleine 20 minuten gaan we richting de kleedkamer om aan de wedstrijd te beginnen. De trainer wenst zijn mannen succes maar vooral ook veel plezier en dat ze ervan gaan genieten.

Iets later dan gepland komen de spelers van beide teams het veld op onder begeleiding van het arbitraal trio, de vele toeschouwers applaudisseren en de teams nemen dit applaus dankbaar in ontvangst.

Het eerste fluitsignaal klinkt en de bekerfinale is van start gegaan. Vanaf minuut 1 is het ook echt een finale en beide teams beginnen gespannen, dat deze wedstrijd niet in 0-0 zou eindigen was al snel duidelijk. Gelijk in de eerste 10 minuten krijgen onze tegenstanders 2 goede kansen maar zoals zo vaak staat Ruben zijn mannetje.

Na een poosje is het beeld van de wedstrijd wel duidelijk, ASVB is de voetballende ploeg en Twijzel speelt meestal de lange bal, waarbij iedere gelegenheid om een overtreding uit te lokken wordt gebruikt.

Maar dan slaat ASVB toch toe, op het middenveld krijgt Sion de bal en geeft een fantastische steekpass richting Sjoerd die de bal koel en beheerst binnenschiet, we staan met 1-0 voor en de besproken tactiek blijkt succesvol. Het vervolg van de eerste helft gaat met kansen over en weer maar ASVB is de sterkere en betere ploeg.

Als het fluitsignaal voor de rust klinkt is iedereen het er wel over eens dat het ook wel 3-3 of 4-4 had kunnen staan.

In de rust is het eerst wat hectisch maar de trainer maant zijn mannen tot rust, even 15 min uitblazen en weer op adem komen, immers er wacht nog een tweede helft. Na wat tactische aanwijzingen volgen er 2 wissels, Didi vervangt Duncan en Ivar vervangt Sion die aangeeft kapot te zijn.

De tweede helft gaat van start en al snel blijkt dat ASVB de wedstrijd naar zijn hand aan het zetten is, mooie combinaties leiden tot een aantal kansen waaruit uiteindelijk Angelo de 2-0 binnentikt op aangeven van Sjoerd, voorafgegaan door een geweldige steekpass van Lars op diezelfde Sjoerd.

ASVB gaat vrolijk door waar het gebleven was en komt zeker nog 3 à 4 keer tot 100 procent kansen maar die worden jammer genoeg niet benut.

En zoals zo vaak valt de goal dan aan de andere kant en dat is ook nu weer het geval, een lange bal wordt niet goed verwerkt en opeens ligt de bal in het doel: 2-1

Twijzel veert op en recht de rug, is het dan toch nog mogelijk?

Twijzel gaat harder de duels in, maakt gebruik van alle toegestane duikelingen en provoceert met vermeende elle boog stoten. Het wordt er niet vriendelijker op en ook vanaf de kant worden alle scheldwoorden en verwensingen richting scheidsrechter Peter Schuurman geuit. Ook richting de spelers en begeleiding van ASVB zien en horen we Mourinho achtige praktijken.

20 minuten voor tijd valt de 2-2, een voorzet van Twijzel wordt we gebokst door Ruben waarna een tegenstander tegen Ruben aan loopt en zich theatraal laat vallen, Scheidrechter Schuurman wuift het weg en laat het spel door gaan. De daar op volgende uitval lijkt succesvol voor ASVB te zijn want er staan ineens 3 spelers vrij met nog 1 verdediger van Twijzel.

Maar dan is er een fluitsignaal, de scheidsrechter wandelt terug naar het strafschopgebied en geeft zo uit het niets een strafschop voor Twijzel, ongeloof alom, hoe kan dit?????

Het wordt zomaar 2-2 en we zijn terug bij af.

Maar de spelers van ASVB geven nooit op, verwerken deze tegenslag en gaan weer in de aanval.

Met nog 2 à 3 minuten te spelen valt de beslissing, Sjoerd slalomt door de verdediging van Twijzel en speelt de bal naar de helemaal vrijstaande Didi die de bal onberispelijk binnenschiet, we staan weer voor, 3-2 en het gejuich van alle mee gereisde supporters schalmt over het sportpark.

Benjamin wordt door de trainer naar de laatste linie gedirigeerd voor het slot op deur en de laatste 2 minuten gaan beginnen. De spanning stijgt en Twijzel pompt iedere bal in het 16 metergebied van ASVB.

En ja hoor er volgt nog een hele grote kans voor Twijzel maar door een uiterste krachtinspanning van Benjamin wordt erger voorkomen. Het laatste fluitsignaal klinkt en een enorm explosie van blijdschap volgt, de spelers en begeleiding vliegen elkaar in de armen, we hebben het gefikst, we zijn BEKERKAMPIOEN. Na het zingen van ons clublied op het veld en in ontvangst nemen van de vele felicitaties volgt de prijsuitreiking,

DE WINNAARS VAN DE DISTRICTSBEKER ZIJN: ASVB JO-19

Gejuich en gejoel, waarna wederom het ASVB-lied wordt ingezet. In de kleedkamer heerst een euforische sfeer, de kroon op 4 jaar samenwerking. De trainer neemt nog even het woord (zoals gebruikelijk) en feliciteert zijn spelers met het behaalde succes, prijst zijn spelers voor hun tomeloze inzet maar ook voor hun fantastisch gedrag in en buiten het veld. Daar kunnen ze in Twijzel/Kootstertille nog heel veel van leren!!!! Na het douchen, met veel gezang, gaan we richting bus om de thuisreis te aanvaarden, in de bus heerst een geweldige sfeer, ook Gerrit is blij en feliciteert ons, hij heeft de wedstrijd gezien en vond ons de terechte winnaars. Dank Gerrit.

Bij aankomst in Blijham blijkt wel dat iedereen behoorlijk vermoeid is, toch blijven we allemaal nog een poosje hangen om onder het genot van een hapje en een drankje nog even na te genieten van deze mooie dag.

Via dit schrijven wil ik iedereen bedanken voor de enorme steun vanuit de club: ouders,opa’s/oma’s,   broers, zussen, begeleiders, jeugdspelers, senioren, vrijwilligers, verzorgster, bestuursleden en alle betrokkenen die op deze mooie zaterdag achter mijn jongens zijn gaan staan. HULDE.

 

Speciaal wil ik toch wel het bestuur van ASVB bedanken die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt, ook voor de steun richting begeleiding van dit Team: Dank jullie wel.

 

Tot slot rest mij om iedereen een prettige vakantie te wensen en straks weer fris en fruitig aan een nieuw avontuur te beginnen bij onze mooie club:

 

VAMOSSSSSS ASVB.

Namens John Meijer

 

Selectie ASVB:

Ruben Tjabringa, Lars Tjabringa, Marwid Winkel, Dinand van der Veen, Sven Jonk, Lyron Winkel, Bejamin Spitje, Sion van den Oever, Sjoerd van der Ziel, Duncan Behling, Ronalddino Langveld, Floris Mekkering, Angelo Cicilid, Ivan Speel.

Trainer John Meijer 

Assistent trainer Richard Zuidema

Leidster: Ellen Jonk

verzorgster: Roos Nijland